Начален стадии на псориазис

Псориазисът има различни проявления, в зависимост от етапа на развитие на болестта. Различаваме начален стадий на псориазис, прогресивен, стационарен и регресивен. Тук ще обърнем внимание на първия важен етап на развитие на заболяването – начален стадий на псориазис.

“Псориатична триада” – сигнал за начален стадий на псориазис

В около 80% от случаите на диагностициран начален стадий на псориазис се наблюдава образуването на червени или интензивно розови петна в закръглена форма. Обикновено се локализират в областта на лактите и колената, нерядко и върху кожата на лумбалната област и скалпа. Обхванатите от инфекцията части от кожата прогресивно започват да образуват грубо лющещо се покритие. Три са характерните черти, с които се отличава т.нар. начален стадий на псориазис, наред с наличието на сърбеж с различна интензивност. В медицината те са известни като “псориатична триада”, състояща се от следните 3 характеристики:
  • симптом на стеариновото петно – образуваното люспесто покритие се разпада лесно, превръщайки се в прах при леко докосване;
  • наличие на тънък лъскав слой, който се наблюдава под премахната люспеста повърхност;
  • “кървава роса” – пунктирана поява на кръв („кървава роса“, точковидни кръвоизливи), които се образуват вследствие на системно излющване на люспите.

Начален стадий на псориазис – продължителност

Различна би могла да е продължителността при развитието на начален стадий на псориазис. При някои пациенти заболяването спира своето развитие на този етап, а при правилно третиране на засегнатите участъци се стига и до премахване на образувалите се плаки. При други пациенти се наблюдава значително разрастване на кожните лезии, както и появата на нови такива в различни части по тялото. Развитието на заболяването е различно при всеки пациент – при някои се наблюдават спонтанни ремисии. Когато заболяването продължи своето развитие прогресивно, псориазисът може да засегне ноктите, да прерасне в псориатичен артрит, еритродермия (засягане на цялата кожа). Последните състояния вече спадат към следващите стадии на развитие на псориазис и формиране на значително тежки клинични форми.

Запазете час за преглед и консултация

Към началото