Симптоми на псориазис

Псориазисът е хронично незаразно кожно заболяване. Симптомите на псориазис се обуславят от бързия растеж на кожните клетки и достигането им до горния слой на кожата, вследствие на което настъпват видими изменения – удебеляване, зачервяване и поява на люспи в засегнатите области.

Симптомите на псориазис варират

При по-леките форми на заболяването се наблюдават кожни изменения под формата на обриви.

Симптомите на псориазис в по-острата му форма се изразяват в образуването на зачервявания, покрити с груба лющеща се кожа. Засегнатите участъци са с различни размери – от големината на монета до много по-мащабни такива.

Симптомите на псориазис са силно изразени най-често в областта на

  • скалпа;
  • коленете;
  • лактите и някои части на краката;
  • дланите;
  • кръста.

Засегнатите участъци са много чувствителни на външни дразнители и често са съпроводени със сърбеж, а понякога и с температура. Когато отделни области от кожни обриви се разраснат, е възможно те да се слеят и да обхванат много по-голяма площ от кожата.

Заболяването има спонтанен характер – силно изявени периоди на обостряне и периоди на затишие, т. нар. ремисия.

Популярните терапии целят оптимално облекчаване симптомите на псориазис и максимално задържане на заболяването в период на ремисия.

Симптомите  са по-силно изразени при хората, които имат проблемна имунна система. Наследствеността също е определящ фактор при появата и развитието на заболяването.

Диагностициране на псориазис и прогресия на заболяването

Обикновено преглед от специалист е достатъчен за диагностика на псориазиса.

С оглед вариращите симптоми на псориазиса, понякога е възможно да се направи и тест за гъбична инфекция, за да се изключи като причинител на възпалението.

По гайдлайн, за диагностиката на псориазис често се използва кожна биопсия, тъй като много от формите на болестта се припокрива визуално с други кожни заболявания.

В някои случаи на остро развитие на болестта се наблюдават и симптоми на псориатичен артрит.

Ревматичното заболяване се изразява в образуването на оток, затопляне и болка в областта на различни малки и големи стави и на пръв поглед трудно се разграничава от ревматологичния артрит.

Към началото