Псориазис

Какво е псориазис?

Псориазисът е системно, не заразно, автоимунно заболяване, което засяга кожа, стави,
лигавици и нокти.

Проявява се във всяка възраст и често при него се наблюдава фамилна предизпозиция.

Кое причинява псориазиса?

Отключващ момент и основна причина за появата на псоразис може да е силен стрес, интеркурентни (развиващи се успоредно) заболявания, начин на живот и хранене, както и
генетична предразположеност.

Сред изявената коморбидност (съпътстващи заболявания) сред пациентите често се среща захарен диабет, болест на Крон, улцерозен колит, хиперлипидемия, затлъстяване и др.

Какви са симптомите на псориазис?

Класически симптоми на псориазиса са сърбеж, усещане за парене, различни кожни прояви, болки в ставите (при псориатичен артрит) и др.

Как се диагностицира псориазиса?

Класическата диагностика на псориазиса се извършва чрез взимане на кожна биопсия. За по-обученото професионално око това не е необходимо, въпреки множеството форми и стадии на заболяването.

Колко опасен?

Псориазисът не е кожна болест, нито псориатичният артрит е ревматологично заболяване.

Подобно на други заболявания с кожни прояви, вътрешните органи също са засегнати от болестта и за успеха на една терапия е необходим комплексен подход.

Псориазисът не е животозастрашаващо състояние, въпреки че някои тежки форми на псориатичен артрит са крайно инвалидизиращи, а други кожни форми на псориазиса могат да затруднят сериозно мобилността на пациента.

Често дебелите плаки се пукат и кървят, което влошава качеството на живот на пациента, водейки го до самоограничаване на социалните контакти.

Епидемиология на псориазиса

Псориазисът е хронично заболяване, което има над 85 кожни форми.

В света боледуват около 3% от населението, а от тях най-тежката форма – псориатичен артрит, развиват до 42% от пациентите.

Видове и форми на псориазис

Кожните форми на псориазиса са много и различни: от малки пръснати точки, до големи плаки, които обхващат цялото тяло (еритродермия).

Еритродермията е най-тежката кожна форма на болестта.

Често е съпроводена с увредено общо състояние, повишена телесна температура и увеличени лимфни възли.

еритродермия
Еритродермия

Друга тежка форма на псориазис може да доведе до алопеция (кръгово окапване на косата).

алопеция
Алопеция – кръгово окапване на косата

 

Псориатичен артрит

  • Псориатичен артрит е форма на заболяването, която се изразява с болезнено възпаление на ставите и често води до деформация и инвалидизация. Не винаги псориатичният артрит е съпроводен и с кожни прояви, което прави сложно диагностицирането му и често се бърка с ревматоиден артрит, който има сходна характеристика и трябва да се има предвид, че терапията при ревматоидния артрит не е терапия за псориатичен артрит!

Плакатен псориазис

  • Плакатният псориазис е най-често разпространената форма и най-разпознаваемата. От нея страдат над 70% от псориатиците по света. Кожните лезии при плакатния псориазис могат да са различна големина и форма. Често са съпроводени със силен сърбеж и белите струпеи, които се образуват върху тях, лесно могат да се напукат и разкървавят. Тази форма се намира навсякъде по тялото, но най-често се засягат лакти, скалп, колена, подбедрици и слабини.

Инвертен псориазис

  • При инвертния псориазис не се образуват люспи. Обикновено плаките остават силно зачервени и са разположени предимно в гънките на тялото.

Гутатна форма на псориазис

  • При деца и младежи често стрептококова инфекция става повод за възникването на гутатна форма на псориазис. Това е форма, при която кожните лезии са капковидни и с малки размери, наподобяващ обрив.
гутатна форма на псориазис
Гутатна форма на псориазис

Пустолозен псориазис

  • Типична форма за някои хора в напреднала възраст пък е пустолозния псориазис. Т.нар. пустоли са силно възпалени лезии, които са болезнени и лесно се инфектират като могат да доведат до повишаване на телесната температура и чувство на отпадналост.

Автор: Д-р Иванка Димитрова

Запазете час за преглед и консултация

Към началото