Лекарства за псориазис

Псориазисът е сред често срещаните кожни заболявания, което се характеризира с хроничната поява на червени обриви, покрити със сребристи люспи в различни места по тялото.

Най-често това са лактите на ръцете, подбедриците и окосмената част на главата.

Медицината все още не може да даде категоричен отговор на въпроса от какво се причинява псориазисът, но в аптечната мрежа се откриват редица лекарства за псориазис, както и информация за немалко алтернативни методи за лечение.

Всички те водят до евентуално временно облекчаване на състоянието на кожата, но до този момент нямат категорични резултати върху болестта. Спирането на тези медикаменти и мазила води до възстановяване на заболяването и обострянето му в следващ стадий.

Локално лечение на псориазис

Локално прилагани лекарства за псориазис са тези, които се нанасят директно върху обринатата област.

Те имат “излющващо” действие (съдържат салицилова киселина, урея, локални кортикостероиди, калципотриол и др.). В аптечната мрежа на много достъпни цени се предлагат различни продукти:

  • Кремообразната комбинация от различни билкови екстракти благоприятстват лечението на редица кожни заболявания, но няма клинични изпитвания, които категорично да показват дългосрочния ефект при псориазис. Обикновено те имат отношение към състоянието на кожата като я омекотяват, облекчават сърбежа и преустановяват появата на сухота.
  • Кремове, съдържащи кортикостероиди, имат временно облекчаващо действие върху псориазиса, но страничният ефект на тези мазила при дълга употреба се изразява в увреждане на общото състояние на организма, рязко обостряне на псориазиса след спирането им и не водят до трайно излекуване.

Системно медикаментозно лечение на псориазис

Системните лекарства за псориазис са медикаменти, които се приемат вътрешно, под формата на инфузионни разтвори за венозно или мускулно приложение или таблетки. Възможни са и комбинации между инжекционно и перорално приложение:

  • В мрежата съществуват хранителни добавки, които спомагат за подобряване състоянието на кожата при различните форми на псориазис. Комплексно действащите съставки тонизират кожните структури, но не водят до ефективно лечение.
  • Биологичните лекарства представляват човешки моноклонални антитела и от няколко години се използват при пациенти с тежки форми на псориазис и псориатичен артрит. Клиничните проучвания показват, че едва 35% от пациентите отговарят на терапията (имат действие от медикамента) и получават облекчаване на симптомите. Тези медикаменти имат силни странични ефекти и приложението, както и ефективността им се мониторират от медицински екип. Инжекциите се прилагат през определен период от време и не се спират.

На този етап медицината не говори за пълно излекуване на псориазиса чрез метода на биологичните лекарства.

Различни лекарства за псориазис се използват самостоятелно или в комбинация помежду си с цел постигане на оптимални резултати. Използването на различни лекарства за псориазис в традиционната медицина на този етап все още цели достигане до състояние на ремисия на заболяването и максимално дългото задържане на това състояние.

Лечението на псориазис прилагано от д-р Иванка Димитрова се отличава с това, че се провежда: 

  • Без кортикостероиди
  • Без метотрексат
  • Без биологични средства
  • Без локално мазане на кожата
  • Без морелечение
  • Без нагревки и облъчвания
  • Без фито- и хомеопатични средства

Запазете час за преглед и консултация

Към началото