Псориатичен артрит

Псориатичен артрит представлява хронично автоимунно заболяване, свързано с настъпването на остро възпаление на ставите.

Това е и една от най-тежките форми на псориазиса, като не е задължително при него да съществува увреждане на кожата. Няма полова диференциация между пациентите с псориатичен артрит.

Причини и статистика на заболеваемостта

Не е добре проучена расовата принадлежност при развитието на псориатичен артрит, но при представителите на бялата раса се идентифицира значително по-голям процент на заболеваемост. От 10% до 30% от хората, които страдат от псориазис, в даден момент развиват псориатичен артрит. При децата той се наблюдава по-рядко. Изучаването на заболяването и до днес не дава категоричен отговор на въпроса какъв е причинителят на този тип хроничен възпалителен артрит.

Генетична предразположеност към развитието на заболяването, наред с реакциите на имунната система, са предопределящи за възникването на псориатичен артрит. Въпреки че заболяването може да бъде отключено по всяко време, най-често засегнати са хора на възраст между 30 и 50 години.

Псориатичен артрит – видове

Според степента на разпространение на заболяването и засегнатата област, се разграничават 5 вида псориатичен артрит:

  • Симетричен псориатичен артрит – възпалителното заболяване засяга една и съща става от двете страни на човешкото тяло, при около половината от заболелите се наблюдава дисфункция на засегнатите двойки стави;
  • Асиметричен псориатичен артрит – не се засягат двойки стави, както при симетричния, а от една до три големи или малки стави в тялото (коляно, бедро, пръсти);
  • Дактилит (дистален интерфалангеален псориатичен артрит) – най-силно засегнати са малките стави на пръстите на ръцете и краката;
  • Спондилит – остра форма на псориатичен артрит, при която се засяга гръбначният стълб и води до затрудняване на движението. Тази форма на заболяването се характеризира със скованост в областта на врата, долната част на гърба, гръбначните прешлени или тазовата област;
  • Мутилиращ артрит – много рядко разпространена форма на заболяването, която се изразява в тежка форма на деформация в областта на малките стави на ръцете и краката.

Автоимунният хроничен характер на заболяването псориатичен артрит предполага засилване или намаляване на симптоматиката с времето.

Навременното и правилно лечение на възпалителния процес биха могли да минимизират прогресивния характер, за да не се стига до тежки случаи като трайно увреждане или деформиране на ставите.

Към началото